Trenger du en tørket apportfugl, mener jeg at lufttørking er den beste måten å tørke fugl på.
Noen tørker fugl i stekeovnen, det har jeg aldri lykkes helt med. Da den ofte har blitt sprø og gått lett i oppløsning etter litt bruk. I tillegg blir mye lukt på kjøkkenet når fuglen ligger i stekeovnen, til tørking.

Derfor foretrekker jeg lufttørking og helst av rype. Her er min oppskrift, som er en suksess hver gang.

Skal man lufttørke fugl skal man starte i siste halvdel av desember. Lufttørking utgjør ikke noe problem, som en del tenker, selv om man bor på Vestlandet og ofte opplever +grader gjennom store deler av vinteren.

Når man skal tørke fugl, må fuglen være hel og ikke ha store skader.

Innmat skal ikke fjernes, med andre ord bruk en fin skutt fugl og helst en voksen fugl.
(Da fuglen krymper noe når den tørkes.)
Når noen spør meg om råd ifm. valg av fugl, pleier jeg å si "bruk de fineste rypene du har"

Ta fuglen opp av fryseren, og la den tine på avispapir eller lignende. 
Når fuglen er tint, legg da hode under den ene vingen.

Fuglen legges i et viltnett, og henges opp. Jeg bruker viltnett som er ca. 75 x 50 cm, -disse kan kjøpes på XXL, Magasinet etc. 

I et viltnett på denne størrelsen, er det plass til 2 stk. fugler. 
Det som er viktig hvis man har to fugler i samme viltnett, er at de ikke må ligge inntil hverandre, dvs. at det må være luft hele veien rundt fuglen. 
Det jeg gjør da, er at jeg legger første fugl i bunnen på viltnettet. Så lager jeg en knute på viltnettet og legger den andre fuglen i øverste delen av viltnettet, slik at den blir liggende ned mot knuten. Til slutt strammer jeg igjen snøringen i toppen av viltnettet.

Når viltnettet henges opp vil fuglene henge over hverandre, men med god avstand.

Skjermbilde 2022-12-02 kl. 12.50.42.png

Fuglene  henges opp i en uisolert garasje/utebod etc. Heng fuglene opp under taket slik at de henger fritt og ikke kommer borti vegger eller andre gjenstander.

Fuglene henges opp i siste halvdel av desember og skal henge der til mnd. skifte april/mai.

Da vil fuglene være klar til bruk. Dersom jeg ikke har bruk for dem i april/mai, er det ikke noe problem, de blir da bare hengende til jeg skal bruke dem.

Hvis fuglene ikke blir utsatt for fuktighet eller hunder som tygger, vil du kunne ha glede av rypene i mange år. Jeg har hatt de samme tørkete ryper i 7-8 år, og da har jeg gjerne gitt de til andre som har trengt en apport rype til trening eller jaktprøve.

Rugder har ikke holdt så lenge, de har blitt dårlige etter 2-4 år. Mulig årsak til det, tror jeg kan være fettlaget som de har under skinnet. Et slikt fettlag finner man ikke på ryper.

Lykke til!

Olaf Hafstad